Skip to Content
Föld Napja 2021

Föld Napja 2021

Felelős fogyasztásra ösztönző programot indít a P&G általános iskolás gyermekek részére

A P&G legújabb, öt országot lefedő tanulmánya szerint a fogyasztók 73 százaléka szeretne többet tudni arról, hogy a háztartásban hogyan lehetnének fenntarthatók a választásai, és a szülők 82 százalékát gyermekei inspirálják környezetkímélőbb magatartásra.[i] A vállalat elkötelezett a felelős fogyasztásra való nevelésben, legújabb programjával az általános iskolák alsós diákjainak kíván segítséget nyújtani a környezettudatos szokások kialakításában. Az Öko-szokások világa a vállalat legújabb hosszútávú programja iskolás gyermekek, szüleik és tanáraik számára, melynek első lépcsőjeként környezettudatos viselkedést oktató videósorozatot jelentetett meg Lengyelország után Csehországban és Magyarországon is.

A háztartások energiafelhasználását érintő mindennapos döntéseink pozitív hatással lehetnek a bolygóra az üvegházhatású gázkibocsátás, az áram- és a vízfelhasználás csökkentésével. A globális üvegházhatású gázkibocsátásért felelős 28 szektor között a „háztartások” az első három helyen állnak, kibocsátásuk akkora, mint a közúti személy- és áruszállításé.[ii] A háztartásokban felhasznált villamos energia mennyisége 2050-re várhatóan csaknem duplájára nő. [iii]

A P&G fogyasztói felmérése szerint 10 megkérdezettből 8 aggódik a klímaváltozás hatásai miatt, viszont az emberek kevesebb mint fele hoz a háztartásban környezettudatos döntéseket, amelynek legfőbb akadálya a tudás hiánya. A vállalat elkötelezett a környezettudatos fogyasztásra való nevelés széleskörű támogatásában,legújabb programjával abban segít, hogy kis változtatásokkal, játékosan, a gyerekekkel együtt hogyan hozhatunk létre hatalmas, bolygónkat érintő változásokat az otthoni szokásaink alakításával.

Story image

Minden otthon kezdődik. A P&G felmérése rávilágított, hogy a környezettudatos választások legfőbb mozgatói és ösztönzői a gyerekek, akik egyre komolyabban befolyásolják az otthoni döntéseket és a családtagokat pozitív cselekvésekre ösztönzik. A COVID-19 világjárvány miatt időnk legnagyobb részét most otthon töltjük, így természetes, hogy több vizet és áramot használunk, és több hulladékot termelünk. A jelenlegi helyzet ezért jó alkalom arra, hogy az egész család elgondolkozzon, hogyan tudná észszerűbben használni a vizet és az áramot, vagy hogy a keletkezett hulladék kevésbé legyen káros a környezetre.

A P&G Öko-szokások világa nevű programjának keretén belül most oktatóvideókkal és tippekkel segíti az iskoláskorú gyermekek természetvédelemmel és ökológiával kapcsolatos mindennapi szokásainak formálását. Az oktatóvideókat a vállalat a hazai gyáraival kapcsolatban álló iskolákkal közösen szervezett hulladékgyűjtési program keretén belül tervezte az iskolákban elindítani, azonban a járványhelyzet miatt ezt a programot későbbre halasztották, így a kisfilmek ITT érhetők el.

Az oktatóanyagok három területre összpontosítanak: a vízre, az energiára és a hulladékra, és segítségükkel a gyerekek számukra érthető módon és szórakoztató formában tudják elsajátítani a környezettudatos magatartást. A felvilágosító kisfilmek segítséget nyújtanak a tanároknak a környezeti nevelésben, és a szülőknek is ötleteket adnak az otthoni változtatások közös kialakításához.

„Hatalmas kihívással nézünk szembe a környezetszennyezés által generált éghajlatváltozással  kapcsolatban. Már a legfiatalabb korosztálynál környezettudatos szemléletet kell kialakítanunk, ezért most szakértői ismereteinket és tapasztalatainkat értékes programmá alakítottuk, amelynek köszönhetően minden általános iskolai tanár érdekes módon oktathatja diákjait a felelős fogyasztás és az ökológia területén. Az oktató anyagok segítenek a szülőknek is, hogy otthon játékos formában vezessenek be környezettudatos változásokat.“ – mondta Krubl Yvette, a Procter & Gamble kommunikációs vezetője.

Story image

Öko-tippek

Víz:

Az ivóvíz mennyisége a világon mindenütt csökkenőben van, az aszályos időszakok Magyarországot is egyre gyakrabban sújtják. A P&G ötleteivel játékos formában magyarázhatjuk el gyermekinknek, hogy spórolnunk kell a vízzel.

• Nagyobb gyerekek esetén kérjük meg őket, hogy számolják ki, hogy mennyi vizet használnak naponta a zuhanyzáshoz – átlagosan 11 liter folyik egy perc alatt. Játékosan, heti vagy havi rekord felállítására ösztönözhetjük őket a zuhanyozás sebességében.

• Kérjük meg nagyobb gyerekeinket, hogy csak akkor indítsák el a mosogatógépet, amikor már teljesen tele van.

Áram:

Kisgyermekek számára nehéz elképzelni, hogy hogyan függ össze az áram használata és a természeti erőforrások védelme. Taníthatunk nekik olyan szokásokat, amelyek automatizálják az árammegtakarítást.

Szelektív hulladékgyűjtés:

Az alábbi ötletekkel nevelhetjük gyermekeinket a szelektív hulladékgyűjtésre és a hulladéktermelés csökkentésére.

• Készítsenek együtt egy egyszerű táblázatot, amit kitesznek a hűtőre, hogy könnyebben be tudják azonosítani, melyik hulladék melyik tárolóba tartozik. Ha a helyzet megengedi, vegyen színes zacskót a szelektív hulladékok számára, amit a háztartási hulladéktároló mellé tesz. Ez megkönnyíti annak eldöntését, hogy az egyes hulladéktípusok hova tartoznak.

• Vásároljon boroszilikát üvegpalackot gyerekeknek - jelenleg rengeteg palack van a piacon, amelyek biztosan örömet okoznak. Magyarázza el nekik, hogy a használatot követően hogyan végzik a műanyag palackok, és együtt számolják ki, hány műanyag palackot takarítanak meg saját palackjuk hordozásával.

 

 

A Procter & Gamble-ről:

A vállalat portfoliója az egyik legerősebb a világon olyan megbízható, minőségi és vezető márkákkal, mint az: Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Bounty®, Charmin®, Crest®, Dawn®, Downy®, Fairy®, Febreze®, Gain®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Olay®, Oral-B®, Pampers®, Pantene®, SK-II®, Tide®, Vicks®, and Whisper®. A P&G csapata mintegy 70 országban van jelen világszerte. A P&G-ről és termékeiről szóló legfrissebb hírekért és részletes információért látogasson el a http://www.pg.com oldalra. További információkért kövessen minket közösségi média oldalaink valamelyikén: Twitter, LinkedIn, Instagram, Facebook  


[i] Toluna survey, Global average (UK, US, FR, DE, CANADA) n=5371, Feb 2021).

[ii] Climate Watch, WRI 2020 

https://ourworldindata.org/ghg-emissions-by-sector

[iii]https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=42342